Column Susanne Katus - november 2020

03-11-2020

De komende tijd blijft het heel spannend. Hebben de verscherpte maatregelen voldoende effect? Ondertussen proberen onze zorg- en welzijnsmedewerkers de moed erin te houden. 

Susanne-nieuwKijk bijvoorbeeld naar de vele filmpjes van de Jerusalema Dance Challenge o.a. van het MST, maar ook van vele VVT-instellingen.

Wat doen we nu als werkgeversvereniging?
Om onze achterban zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens de tweede golf, focussen we op instroom en behoud.  

  • Op landelijk niveau hebben we, samen met de andere 13 regionale werkgeversorganisaties en RegioPlus, samen met sociale partners een convenant ingediend t.b.v. 'Werk naar Werk'. Zodoende willen we aanspraak maken op een deel van de beschikbare 1,4 miljard euro t.b.v. zij-instroom in de zorg vanuit de krimpsector. Daarbij pleiten we voor het oprichten van taskforces om knelpunten aan te pakken, waardoor de instroom veel sneller kan gaan.
  • In de 4 regio’s (Achterhoek; Stedenvierkant, Twente en Zwolle) starten we eveneens met regionale taskforces om versnelde instroom in de zorg te realiseren. Dit doen we in samenwerking met UWV en VNO-NCW en onderwijs. Daarbij sluiten we zoveel mogelijk aan bij de reeds lopende initiatieven. 
  • Verder bieden we diverse producten en webinars aan om onze collega’s in zorg en welzijn mentaal en lichamelijk fit te houden. Zo hebben we binnenkort de Medewerker Centraal Week (16 t/m 20 november). Het aanbod is veelzijdig en verdeeld over de gehele week. Daarnaast is alles online en gratis! Fantastisch dat bestuurders mij nu al aangeven: “Mooie actie van WGV: collega’s hebben het hierover bij ons op de gang of wij zetten het volgende week op intranet”.
  • Ook hoort u binnenkort meer over het webinar 'Hoe voer ik als leidinggevende het goede gesprek met mijn medewerkers, zodat ik hen optimaal ondersteun bij het fit blijven?' Dit wordt verzorgd door lifestyle arts Robert van de Graaf, in samenwerking met Jos Otter als moderator. In ons laatst verschenen BestuurdersMagazine staat een interview met Robert

Verder kunt u natuurlijk gebruik blijven maken van de corona dienstverlening die we in het voorjaar hebben opgezet. Zo kunt u nog steeds gratis corona vacatures melden via ZorgSelect. Onder de Corona knop op onze website vindt u allerhande praktische informatie. 

Wij zullen er de komende maanden als werkgeversvereniging van alles aan doen om de sector Zorg en Welzijn in deze lastige tijd zo optimaal mogelijk te ondersteunen.

Susanne Katus
Directeur-bestuurder WGV Zorg en Welzijn